Петиция

Подкрепете принципите на “Краят на Прехода”:

 

#1Обективната оценка върху периода 1944-1989г. трябва да бъде правена от професионални историци, с емоционална дистанция. Този период не трябва да се използва за политически капитал днес, независимо от политическата ориентация.

#2: Децата не бива да бъдат съдени за делата на техните родители и предци, а само по собствените им действия.  Всеки има право на свободен избор и носи отговорност единствено за своите виждания.

#3: Левите политически партии трябва да се въздържат от носталгия по периода 1944-1989 г., обявен за престъпен през 2000 г., а десните политически партии – от “лова на вещици” от Държавна сигурност и социалистическото минало.

#4:  Времето, което политиците и журналистите отделят на полемика за социализма и неговите последствия, е изгубен ресурс за разглеждане на най-належащи проблеми, например в образованието, здравеопазването, съдебната система, демографската криза в България и други.

#5: Емигриралите българи са кръвният данък на прехода и същевременно, най-големият външен инвеститор за страната. Нуждаем се от ефективна стратегия, ако не за завръщане в държавата, поне за тяхната интеграция. Това ще допринесе и за справяне с проблема, често дефиниран като “изтичане на мозъци”.

#6: Най-тежката участ за един народ е вътрешната омраза и разделение. Едно цяло поколение – поколението на Милениалите, е израснало без спомен от социалистическия режим в България. И макар да е нужно да помним миналото, е дошъл моментът да се помирим с него и да бъдем отново обединен около бъдещи цели народ.

С въвеждането на тази информация, Вие се съгласявате данните Ви да бъдат обработвани съгласно политиката за защита на личните данни (Регламент ЕС 2016/679).

За повече информация, моля натиснете тук

Подкрепили:

ИмеФамилияГрад
Анна Петрова Отава
Симеон Пенев Лондон
Виктор Балчиклиев Лондон
Daniel THOMAS Paris
Никола Найденов Нотингам
Антон Марчев Милано
Пламен Иванов Мадрид
Валерия Георгиева Асеновград
Антон Атанасов Хасково
Велислава Петрова Кеймбридж